Inspirace z praxe

Vaření ze zbytků

Věková kategorie: 1. st. ZŠ

Klíčové téma: Předcházení vzniku odpadů

Škola, která inspiraci poskytla: Speciální základní škola Králíky

Jméno pedagoga: Mgr. Iva Nesvadbová

Popis aktivity

V rámci projektu k předcházení vzniku odpadů z potravin jsme pomocí dotazníků (viz příloha) a rozhovorů se žáky zjišťovali, co dělají se zbytky potravin (svačinami, ale i v domácnostech) a jak by se daly zužitkovat. Také jsme se zabývali otázkou, kam uložit nakoupené potraviny - zjistili jsme, že některé potraviny se v rodinách ukládají na různá místa, vysvětlovali jsme si, co znamená "spotřebujte do" a "minimální trvanlivost".

Žáci také v informatice vyhledávali na internetu recepty ze zbytků potravin, které jsme poté vyzkoušeli. Získali jsme zvadlé ovoce a zeleninu v prodejně, z velikonoční výstavy nám zbyl mazanec a beránek - vše jsme zapracovali a zhotovili nové jídlo v podobě žemlovky. Ze zbytků jsme zkoušeli ještě těstovinový salát nebo "holubky" ze zbylé rýže. 



Zpět do seznamu příspěvků

Spoluorganizátoři

   Partneři programu