Novinky a aktuality

Nový školní rok s Recyklohraním – na co se můžete těšit

Nový školní rok už obrazně řečeno klepe na dveře, ve školách máte plné ruce práce s přípravami a plánováním. A i my v Recyklohraní bychom vám nyní rádi představili, co pro vás chystáme a do jakých aktivit se můžete zapojit.   

Dělá nám radost, že ve školách aktivně pracujete s našimi osvětovými úkoly, využíváte výukové materiály, účastníte se vzdělávacích akcí a zapojujete se do sběrových kampaní. Moc si toho vážíme! Jste pro nás velkou motivací, abychom se rok od roku drobnými krůčky zlepšovali a byli pro Vás stále přínosným partnerem pro environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu. Pojďme se tedy podívat na rámcový přehled našich aktivit.

Plánované aktivity a projekty ve školním roce 2022/2023:

  • CELOROČNÍ HRA A CELOROČNÍ CÍL
    Tak jako v minulém školním roce budeme v rámci celoroční hry za sběry a aktivitu připisovat školám body. V květnu (10. 5. 2023) bodování ukončíme a 400 nejaktivnějších škol v pořadí oceníme diplomem a poukázkami do nákupního řetězce. Nově budete mít ve školách možnost stanovit si celoroční cíl, jehož plnění oceníme extra porcí bodů. Přesné instrukce najdete zhruba v polovině září na našem webu.
  • SBĚR A SBĚROVÉ KAMPANĚ
    Svozy vysloužilých elektrospotřebičů budete moci objednávat v době podzimní kampaně (15.9.–20.10.2022) a jarní kampaně (březen 2023). Poznamenejte si také termín sběrové kampaně Starý mobil pro Remobil se soutěží o výlet do science centra – uskuteční se od poloviny prosince do konce ledna. Svozy tonerů a mobilních telefonů budete moci objednávat průběžně – tedy od konce srpna až do začátku června. Souhrnné informace o organizaci sběrů najdete zde.
    Důležité upozornění se týká baterií – vzhledem k omezením na straně našeho sběrového partnera budou v první polovině školního roku pozastaveny svozy baterií ze škol. Prosím, počítejte s tím při vašich sběrových aktivitách – proto baterie prozatím nesbírejte, aby se vám zbytečně nehromadily ve škole. Doporučujeme uložit sběrný box do zázemí školy. 
  •  OSVĚTOVÉ ÚKOLY
    Připravujeme pro vás 5 osvětových úkolů. Od začátku září se můžete zapojit do úkolu s názvem Vzkaz (v) láhvi, při kterém se zaměříme na třídění a recyklaci PET lahví. A pak postupně navážeme s dalšími na témata klimatická změna, třídění a recyklace elektra, voda v krajině a nakonec ještě k tématu bezpečného využívání a recyklace baterií. Pro každý úkol bude k dispozici tematické instruktážní video.
  • METODICKÉ PŘÍRUČKY EKOABECEDA, výukové scénáře a další materiály
    Na webu Recyklohraní najdete již nyní metodické příručky a výukové scénáře pro 4 věkové kategorie (MŠ, 1. st. ZŠ, 2. st. ZŠ a SŠ) k sedmi tématům. V minulém školním roce přibyla EKOABECEDA aneb Buďme k vodě šetrní. Nově je zde úplná novinka – metodická příručka EKOABECEDA pro klima a do konce října k ní připojíme výukové scénáře a tematická videa.
  • VZDĚLÁVACÍ AKCE PRO PEDAGOGY
    Pro pedagogy v průběhu roku připravíme webináře pro snazší zařazení vybraných témat do výuky. Zpravidla je navážeme na aktuální osvětové úkoly nebo je využijeme jako podporu metodických příruček a scénářů EKOABECEDA. Ve školním roce 2022/2023 bude těchto webinářů minimálně 15. Na červen 2023 zároveň připravujeme dvoudenní výjezdní setkání pro zástupce nejaktivnějších škol.
  • LEKTORSKÉ VÝJEZDNÍ PROGRAMY
    Recyklohraní pro školy organizuje několik lektorských programů, konkrétně: Recyklace hrou – program je určený pro oba stupně ZŠ; Recyklace očima mladých vědců – program pro II. stupeň ZŠ a I. ročníky SŠ; Recyklohrátky se zvířátky – program pro MŠ. Aktuální nabídku míst a termínů najdete na našem webu.

Berte, prosím, přehled výše uvedených aktivit jen jako rámcový. O všem, co je zde uvedeno, Vás budeme průběžně a detailněji informovat prostřednictvím Vašich kontaktních e-mailů, aktualit na našem webu a také prostřednictvím FB profilu Recyklohraní.

Kdybyste měli jakékoliv dotazy, rádi Vám je zodpovíme na e-mailu: info@recyklohrani.cz nebo na telefonním čísle 739 280 887 (nejlépe v časech Po–Pá 7.30–10.30 a 13.00–14.00).

Těšíme se na další spolupráci a loučíme se s citátem našeho oblíbeného Jana Amose Komenského: „Čím je člověk vzdělanější, lepší a ušlechtilejší, tím víc si váží přírody.“

Váš tým Recyklohraní

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.