Novinky a aktuality

Při hraní Závodů naruby si ve školách připomněli zodpovědnou spotřebu a recyklaci

Cílem úkolu Závody naruby bylo žákům a studentům zprostředkovat informace o tom, že je důležité odpad recyklovat, ale ještě lepší je tvořit ho co nejméně, nebo ho vůbec nevytvářet. Ze škol nám přišlo 319 vypracovaných zadání.

Prostřednictvím deskové hry jsme jim poskytli zamyšlení nad šetrným využívání baterií a elektra. Abychom je využívali smysluplně a co nejdéle, zbytečně s nimi neplýtvali, a až jednou přeci jen dosáhnou konce své životnosti, byla pro ně recyklace zaslouženou odměnou za jejich dlouhou službu :-).  

Hru, kterou pro ně Recyklohraní připravilo, si ve třídách mohli vytisknout a kartičky vystříhat. Děti pak postupovaly po herních polích. Pokyny na kartičkách a odpovědi na otázky týkající se recyklace a šetrné spotřeby baterií a spotřebičů je po políčkách posouvaly vpřed nebo vzad. Hlavní pointa byla v tom, že vyhrává ten, kdo do cíle dorazí poslední. Tedy ten, který udrží svou baterii či spotřebič nejdéle ve hře. Proto se hra jmenuje „Závody naruby“.

Potěšilo nás, že nejenže si ve školách vyzkoušeli připravenou předlohu hry, ale zároveň se mnoho třídních kolektivů pokusilo vymyslet svou vlastní verzi hry. Měli jsme možnost vidět je v zaslané fotodokumentaci a byly velmi povedené a nápadité. Šlo například o jiná zpracování deskové hry, ale také domina, pexesa a tak podobně.

Aby se pedagogům, žákům a studentům o tématu lépe přemýšlelo a zadání snáze plnilo, připravili jsme k úkolu instruktážní video – k dispozici zde. Kdybyste se chtěli ke hře ještě vrátit, zadání i komponenty najdete na našem webu ve složce ke stažení https://recyklohrani.cz/cs/downloads/

Jako vždy jsme zadání pro žáky mateřských škol a nižších ročníků ZŠ zjednodušili, aby ho zvládly i menší děti a aby i ony díky hravému úkolu získaly nové poznatky.

Do plnění úkolu se zapojilo 252 škol, od kterých přišlo 319 dokumentací ke splněnému zadání, z toho 72 plnilo zadání pro MŠ, dalších 148 pro 1. stupeň ZŠ, 90 pro 2. stupeň ZŠ a 9 škol plnilo zadání pro SŠ. Celkem se zapojilo 5 737 žáků či studentů. Nad plněním úkolu strávili žáci a studenti dohromady minimálně 400,25 hodin - pravděpodobně však více, protože 38 škol uvedlo, že plnění úkolu věnovaly více než 120 minut. Do celkové statistiky je však u nich započítána jen hodnota 120 minut. Z našich statistik dále vyplývá, že 39 škol věnovalo úkolu 30 minut, 77 škol pak 45 minut, 44 škol 60 minut, 78 škol 90 minut, 43 škol 120 minut a jak již bylo zmíněno 38 škol se úkolem zabývalo déle než 120 minut. Z toho je patrné, že úkol nabídl různé možnosti, jak ho školy mohly plnit, a některé mu věnovaly i delší časovou dotaci.

Moc děkujeme za vaši aktivitu!

Váš tým Recyklohraní

 

Aktuálně z Recyklohraní  
→ 11. a 20. dubna pořádáme webinář na téma kompostování - více informací najdete zde
 
Do 15. června nám můžete posílat dokumentaci k úkolu Vělká kompostová výzva  
 15. května končí letošní Celoroční hra s Recyklohraním

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.