Novinky a aktuality

Ve čtvrtek 14. října má elektroodpad svátek

Na čtvrtek 14. října připadá Mezinárodní den elektroodpadu. Nejlepší možnost, jak tento svátek oslavit, je odevzdat vysloužilé elektro na recyklaci. Například během právě probíhající Podzimní sběrové kampaně s Recyklohraním.

Den elektroodpadu vyhlašuje Mezinárodní sdružení kolektivních systémů pro sběr a recyklaci elektronického a elektrického odpadu (WEEE Forum). Letos se uskutečňuje už počtvrté. Svými aktivitami se k němu připojilo téměř 100 organizací z 50 zemí po celém světě. Patří k nim i náš partner, kolektivní systém Elektrowin, který je jedním z reprezentantů ČR ve WEEE Foru.

Podle statistik, ročně je na naší planetě vyprodukováno zhruba 55 milionu tun elektroodpadu. A toto číslo rok od roku narůstá. Předpokládá se, že do roku 2030 dosáhne neuvěřitelných 75 milionů tun, což je 9 kg na každého člověka na světě.

Elektroodpad má však zároveň velkou hodnotu - suroviny v něm obsažené mohou díky recyklaci posloužit k výrobě nových produktů.  A o to tu jde! Pokud budeme staré elektro sbírat a recyklovat, ochráníme přírodu před zbytečnou těžbou nerostných surovin.

Těší nás, že do sběru vysloužilého elektra se zapojují i školy v Recyklohraní. V této souvislosti připomínáme, že už jen do 20. října 2021 můžete ve školách v rámci podzimní sběrové kampaně objednávat svozy malého elektra. Motivací pro vás může být, že za odevzdané spotřebiče, baterie, ale i použité tonery a mobily, získáte body, které vám budou započítány do celoroční hry. Stejně tak, jako aktivita v osvětě. Pozn.: Školy, které se k 15. 5. 2022 v žebříčku celoroční hře umístí na 1. až 400. místě, získají odměnu. Základní informace o celoroční hře najdete zde, podrobná pravidla zde

Tip pro vás: Sběrovou kampaň ve škole a Mezinárodní den elektroodpadu můžete podpořit prostřednictvím vylepeného plakátu, komunikace na webu anebo jakkoliv jinak. Můžete k tomu využít i plakáty na našem webu nebo si vytvořit vlastní. 

Důležité upozornění, které už většina z vás zaregistrovala, je, že tak jako v minulém školním roce, svozy malého elektra je možné objednávat pouze v době kampaně, a to nyní a následně až pak během jarní sběrové kampaně, která se uskuteční v březnu. Důvodem je, že kolektivní systém Elektrowin soustředil své svozové kapacity právě na období sběrových kampaní, aby celý proces zefektivnil. Důležité informace potřebné pro sběr a svozy najdete zde. Jsou zde ke stažení praktické a bezpečnostní instrukce, pokyny pro objednávky a svozy, případně další doprovodné materiály. 

Děkujeme, že třídíte a děti vedete k zodpovědnému přístupu k životnímu prostředí! 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.