Novinky a aktuality

Přihlaste se k plnění Celoročního cíle školy a získejte 1 400 bodů na své školní konto

Zveme mateřské, základní a střední školy zapojené do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět k účasti ve třetím ročníku projektu Celoroční cíl školy s ekologickou tematikou, tentokrát s důrazem na téma klimatická změna. Nezapomeňte, že za splnění Celoročního cíle obdržíte opravdu zajímavou porci 1 400 bodů na vaše školní konto do Celoroční hry 2024/2025.

A jak se do Celoročního cíle jednoduše zapojit?

  1. Po přihlášení do profilu vaší školy vyplňte na webu tento krátký formulář. Přihlášky budou otevřeny do 31. října 2024.

Před vyplněním přihlášky vám DOPORUČUJEME pročíst si podrobné instrukce, v nichž najdete praktické tipy a rady pro výběr tématu i jednotlivých dílčích aktivit, a to dle věkové kategorie zapojených žáků a studentů.

Vybrat si totiž můžete ze 4 oblastí (třídění a recyklace; předcházení vzniku odpadů; šetrná spotřeba vody; klimatická změna), k nimž na našem webu najdete metodickou podporu. Letos bychom vás rádi motivovali k volbě komplexního tématu, kterým je klimatická změna. Pro řadu z vás to může být téma na první pohled obtížné, nicméně vzhledem k jeho aktuálnosti doporučujeme začít o něm s dětmi diskutovat a motivovat je k tomu, aby se chovali zodpovědně ke svému nejbližšímu okolí. Můžete tak s dětmi třeba vysadit stromy ve školní zahradě, bavit se o uhlíkové stopě či o ekologických dopadech oděvního průmyslu, nebo s nimi vytvořte klimatickou mapu obce. Aktivit, které spadají do tématu klimatické změny je celá řada, jistě na některé s dětmi a studenty přijdete.

 

  1. V polovině ledna 2025 vás vyzveme, abyste vyplnili průběžnou zprávu o plnění Celoročního cíle, kde nám krátce popíšete, co jste zatím v rámci jeho plnění s žáky zrealizovali. Zároveň připojíte fotografie či jinou dokumentaci.

Za vložení průběžné zprávy, v níž doložíte, že jste pracovali aspoň na polovině z vámi zvolených dílčích aktivit, vám na vaše bodové konto připíšeme 600 bodů. Pro naplnění konkrétních aktivit vám mohou jako inspirace posloužit materiály ze sekce Metodická podpora výuky, která je dostupná pro všechny 4 oblasti přímo na titulní straně webu Recyklohraní.

 

  1. Do 30. dubna 2025 nám pak do systému vložíte závěrečnou zprávu o plnění Celoročního cíle. Za doložení, že jste realizovali všechny naplánované dílčí aktivity, vám na vaše bodové konto připíšeme 800 bodů. K vyplnění závěrečné zprávy vás včas vyzveme.

Smyslem celého projektu je povzbudit vás ve školách k činnostem, které budou mít jasné výsledky, čímž budou děti motivovat ke změně vlastního chování a současně mohou být inspirací pro ostatní.

Celoroční cíl je nově součástí projektu EKOABECEDA pro klima aneb Se změnou začínáme v místě, kde žijeme, učíme se nebo pracujeme, který je pro roky 2024/25 spolufinancován Evropskou unií z fondu Next Generation EU. Partnerem projektu je společnost Veolia.

Rádi bychom vám k prostudování nabídli první dva výstupy tohoto projektu. Jedná se o materiál s příklady dobré praxe z pilotní školy, zapojené do projektu. Tou je Základní škola Třebenice a v materiálu najdete celou řadu inspirativních aktivit od výroby kompostéru na školní zahradě, přes tvorbu klimatické mapy obce, až po botanickou exkurzi v okolí školy pro širokou veřejnost.

Druhý materiál shrnuje základy takzvaného participativního vzdělávání, které přináší benefity pedagogům i žákům a je trendem přispívajícím k výchově odpovědných občanů. Materiál je primárně určen školám zapojeným do výše uvedeného projektu, rádi vám jej ale pro inspiraci nabízíme. Oba dokumenty najdete ke stažení na stránce projektu.

Vždy se pro vás snažíme připravit metodiku i vykazování Celoročního cíle tak, aby vás zatěžovala co nejméně, mohli jste ji využít pro vykazování EVVO a zůstala vám energie na aktivní práci s dětmi.

Přejeme vám hodně zdaru!

Váš tým Recyklohraní

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.