Novinky a aktuality

Nový úkol je literární a zaměřujeme se v něm na elektrospotřebiče

Zveme vás k plnění prvního úkolu letošního školního roku s názvem Příběh spokojeného elektrospotřebiče. Věnujeme se v něm odpovědnému pořizování, užívání, třídění a recyklaci elektrospotřebičů.

V zadání žáky a studenty vyzýváme, aby se pustili do literární tvorby. Pro MŠ jsme úkol přizpůsobili věku dětí. Těšit vás může nejen to, že jako vždy za zaslání dokumentace obdržíte body do Celoroční hry s Recyklohraním, ale zároveň naše odborná porota vybere z každé věkové kategorie (MŠ, první a druhý stupeň ZŠ a SŠ) tři práce, které bude považovat za nejzdařilejší, a jejich autory pozve na slavnostní vyhlášení do Národního technického muzea v Praze.

Jak už dobře víme, s výrobou a užíváním elektrospotřebičů je spojena spotřeba surovin, vody, energie a rovněž emise uhlíkových plynů, znečištění vody a ovzduší. Proto pokud se chceme chovat k našemu životnímu prostředí zodpovědně, měli bychom k elektrospotřebičům přistupovat s rozumem, který nám velí nepořizovat si zbytečnosti, nezbavovat se zařízení, která nám ještě spolehlivě slouží, porouchané spotřebiče opravovat a nesnažit se vše vlastnit, protože některé věci si snadno můžeme půjčovat nebo sdílet. Společným jmenovatelem těchto principů je, že věcmi zbytečně neplýtváme a snažíme se s nimi zacházet tak, aby nám co nejdéle sloužily. A teprve když už jsou opravdu na konci svého životního cyklu, předáme je k recyklaci. Dovršíme tím příběhy SPOKOJENÝCH spotřebičů.

A teď už k samotnému zadání! Povzbuďte vaše žáky a studenty, aby zapojili svou fantazii a pokusili se vcítit do kůže například staré ledničky, pračky, vysavače, fénu, notebooku, tabletu, chytrých hodinek nebo mobilu a napsali nám o tom povídku, pohádku, básničku nebo třeba fejeton. Může to být příběh spokojeného, ale i nespokojeného spotřebiče. Přesné instrukce najdete v zadání na našem webu pro jednotlivé věkové kategorie, kde jsou i doplňkové aktivity. Zadání pro MŠ jsme přizpůsobili věku dětí.

Řadu informací k tématu najdete v části B tohoto dokumentu (Obecné informace k úkolu). Pro rychlé seznámení s tématem a zadáním doporučujeme do výuky zařadit naše krátké video Příběh spokojeného elektrospotřebiče (délka 3:37 min.) – najdete ho na webu Recyklohraní nebo na kanálu YouTube.cz.

Spolu s partnerem úkolu, kolektivním systémem Elektrowin, už se moc těšíme na výsledky snažení žáků a studentů.

Váš tým Recyklohraní

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.