Novinky a aktuality

Školáci dostali příspěvek na realizaci projektů na snížení spotřeby vody

Již podruhé se mohli žáci pražských základních škol zapojit do projektu EKOBECEDA v praxi aneb Buďme k vodě šetrní. Jeho cílem je vést děti k úsporné spotřebě vody a snižování vodní stopy, a to vše nejen v teoretické rovině, ale především v podobě realizovaných projektů i v reálném světě.

V rámci pražského projektu pracovali učitelé s metodikami EKOABECEDA aneb Buďme k vodě šetrní. Téma se žáky následně doplnila svým workshopem lektorka a projektová manažerka pražského programu Petra Bednářová. Společně například řešili, co je to vodní stopa a jak je možné ji snižovat. Žáci pak měli prostor, aby sami navrhli praktická úsporná řešení ve svých školách a rodinách, která plýtvání s vodou omezí.  

V úterý 14. května 2024 se sešli zástupci zapojených škol, převážně žáci 7. a 8. tříd, na slavnostní prezentaci svých projektů zaměřených na šetrnou spotřebu vody. Jako ocenění za svoji aktivitu a efektivní řešení problému plýtvání vodou získaly všechny týmy finanční dar na realizaci navrženého řešení v hodnotě 5 tisíc korun. Slavnostní vyhlášení výsledků projektu a předání finančních poukazů proběhlo v environmentálním centru Green Table skupiny Veolia v pražském Florentinu. Projekt probíhá s finanční podporou Magistrátu hlavního města Prahy a společnosti Pražské vodovody a kanalizace, a.s. ze skupiny Veolia.

Žáci nejčastěji pracovali s možností instalace perlátorů na vodovodní baterie na školních toaletách a v učebnách nebo s myšlenkou zachytávání dešťové vody v areálu školy a jejím dalším využitím například pro zalévání na školní zahradě. Jinde se zaměřili pro změnu na kreativní osvětovou kampaň, která zahrnovala šíření myšlenky šetrného zacházení s vodou jak mezi žáky, tak i v širším okolí školy.

„Cílem projektu bylo, aby žáci nejprve získali informace a pochopili problematiku tak dobře, aby ji následně byli schopni předat dále třeba svým spolužákům, kamarádům i rodičům,“ upřesňuje Petra Bednářová a dodává: „V každé škole se žáci tématu chopili jiným způsobem. Někde dělali podrobné analýzy, jinde vedli rozhovory s rodiči i učiteli, nebo do svých aktivit zapojili třeba i pana školníka. Věříme, že všechny realizované projekty mohou být inspirací pro další školy, kterým není životní prostředí a jeho ochrana lhostejné.“ 

Zapojené školy a oceněné projekty

Škola

Název projektu

ZŠ Drtinova, Praha 5

Dešťová voda

ZŠ Jana Wericha, Praha 6

Kohoutková nebo páková

ZŠ Janského, Praha 13

Ekopartička šetří vodu

ZŠ Mikulova, Praha 4, 6.B

Recyklohraní  – šetříme vodou

ZŠ Veronské náměstí, Praha 15

Šetření vody - školní zahrada

ZŠ Chaplinovo náměstí, Praha 5

Perlátor

ZŠ Meteorologická, Praha 4

Sběr srážkové vody

ZŠ Nad Vodovodem, Praha 10

Buďme k vodě šetrní – hledáme vodní dream team

 

Recyklohraní děkuje za podporu

Projekt EKOBECEDA v praxi aneb Buďme k vodě šetrní spolufinancují Magistrát hlavního města Prahy a vodárenské společnosti ze skupiny Veolia. Společnost Veolia také poskytla zázemí a občerstvení pro žáky v konferenčních prostorách Green Table.

EKOABECEDY z dílny Recyklohraní

Metodickou podporou pedagogů se Recyklohraní zabývá dlouhodobě. Formát tematických příruček doplněných o výukové scénáře a přílohy již zpracovalo pro 8 témat. Všechny jsou k dispozici na našem webu. Zabývají se klimatickou změnou, šetrnou spotřebou vody, předcházením vzniku odpadů, obecně environmentální výchovou, tříděním a recyklací vysloužilých mobilních telefonů, baterií a elektrospotřebičů.

Další podrobnosti k tématu se dozvíte v tiskové zprávě.

 

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu