Novinky a aktuality

Blíží se Mezinárodní den elektroodpadu a podzimní sběrová kampaň spěje do finále

Říjen patří recyklaci elektra – v sobotu 14. října slavíme Mezinárodní den elektroodpadu a v Recyklohraní běží podzimní sběrová kampaň zaměřená na elektro = čas objednat svozy vybraného elektra.

Prosíme vás ve školách, pokud sbíráte vysloužilé elektro, nezapomeňte včas objednat jeho svoz během podzimní sběrové kampaně. Ta probíhá od 15. září do 20. října 2023 a právě v tomto termínu máte možnost objednat svoz vybraného elektra. Objednávky můžete do našeho systému zadávat prostřednictvím webu Recyklohraní, poté co se přihlásíte na profilu vaší školy. Pokud byste s tím potřebovali jakkoliv pomoci, neváhejte nás kontaktovat.

Další možnost objednávat svozy elektra budete mít až v březnu 2023 během jarní sběrové kampaně. Věříme, že se vám podaří místní školní sběry dobře naplánovat, včas objednat svozy a vše půjde hladce. Výjimkou jsou případy, kdy půjde o vyřazení většího množství elektrozařízení z majetku školy, jejichž svoz pro vás po domluvě zajistíme i mimo termíny kampaní. Kompletní aktuální Praktické a bezpečnostní instrukce najdete zde

A máme pro vás další informace a tipy, jak si připomenout Mezinárodní den elektroodpadu:

  • Vyhlašovatelem Mezinárodního dne elektroodpadu je WEEE Forum, které sdružuje 50 organizací zajišťující zpětný odběr elektrozařízení ve 33 zemích po celém světě. Českou republiku v rámci WEEE Fóra zastupuje právě nezisková společnost Elektrowin.
  • Pokud máte doma elektrospotřebič, který by mohl aspirovat na muzejní exponát, pak ho ve dnech 13. až 15. října 2023 nabídněte Národnímu technickému muzeu v Praze. Výhodou je, že nemusíte nikam chodit. Na svých FB stránkách muzeum vytvořilo událost Recyklační víkend a vám stačí jen spotřebič vyfotit a fotku s komentářem umístit do diskuse k události. Odborný pracovník muzea vám ve stanovených hodinách obratem poskytne zpětnou vazbu, zdali má produkt šanci rozšířit sbírku muzea. Každý rok je v rámci Recyklačního víkendu vybráno několik kusů zařízení, které se pak stanou dlouhodobou součástí muzejní expozice.
  • Letošní ročník Mezinárodního dne elektroodpadu má jednoduché motto: „Cokoliv s baterií nebo elektrickým kabelem lze ekologicky zrecyklovat!“ Velká pozornost je věnována elektru, které dosud zůstávalo stranou naší pozornosti a často přetrvává v domácnostech nebo firmách dlouho poté, co už není používáno. Typicky jde například o počítačové myši, počítače, notebooky, mobilní telefony, aku nářadí, chytré hodinky, wi-fi, sluchátka a naslouchátka, elektrické kartáčky, e-koloběžky a velký díl tvoří elektronické hračky. Tohle neviditelné elektro dožívá v šuplících, dílnách, krabicích nebo skladech. Pojďme si na něj posvítit a předejme ho na recyklaci.
  • Na použité elektrospotřebiče už dávno nenahlížíme jako na nepotřebný odpad, ale vidíme v nich cenné suroviny pro výrobu nových produktů. Recyklace je cestou, jak snižovat množství surovin, které bychom jinak museli těžit v přírodě, zvyšovali tím emise skleníkových plynů a poškozovali naše životní prostředí. Elektroodpad obsahuje v průměru 60 % železných kovů a 4 % neželezných kovů, mezi které patří především hliník a měď, v menší míře také drahé kovy, jako jsou zlato, stříbro a platina. Dále obsahuje 26 % plastů a 2 % skla. Důležité je, že při recyklaci zachytíme škodlivé látky ze spotřebičů, jako jsou chladicí kapaliny, rtuť nebo kadmium, a zamezíme, aby znečišťovaly životní prostředí.
  • Třídění a recyklaci elektrospotřebičů si můžete připomenout také tím, že se pustíte do některých z našich straších úkolů (zde). Plakátky a další materály najdete na našem webu https://www.recyklohrani.cz/cs/downloads/.

Vážíme si toho, že se ve školách věnujete environmentálnímu vzdělávání a s dětmi aktivně třídíte odpad a zapojujete se do našich sběrových kampaní. Má to velký smysl – nejen s ohledem na vybraný znovupoužitelný odpad, ale také proto, že v dětech budujete správné návyky a pozitivní příklady. Moc vám za to děkujeme!

Váš tým Recyklohraní

.........................

Aktuální a plánované aktivity v Recyklohraní:

  • Až do konce října můžete plnit nový úkol Po stopách Plýtváka šatního. Zaměřujeme se v něm na udržitelnou módu. Zadání je zde.
  • Probíhá podzimní sběrová kampaň zaměřená na malé elektro a až do 20. října můžete objednávat svozy elektra. Více informací najdete zde.
  • Srdečně vás zveme na webinář s lektorem Tomášem Kozlem z organizace Junák - český skaut, Kaprálův mlýn, z.s., na téma Simulační hra Dědictví aneb oprav dům po babičce. Uskuteční se v pondělí 16. října 2023 od 15:30. Přihlásit se můžete prostřednictvím tohoto linku.
  • Zveme mateřské, základní a střední školy zapojené do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět k účasti v druhém ročníku projektu Celoroční cíl školy s ekologickou tematikou. Bližší informace a přihlášky jsou zde

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.