Novinky a aktuality

Můžete se pustit do plnění nového úkolu Po stopách Plýtváka šatního

Na našem webu mezi aktuálnímu úkoly najdete nový úkol zaměřený na udržitelnou módu. Pro snazší zařazení do výuky jsme pro vás připravili také tematické instruktážní video. Na plnění úkolu máte čas do konce října. Za zaslanou dokumentaci získáte 250 bodů na školní konto.

Je to velmi důležité téma! Naše oblečení, boty a bytový textil představují zátěž pro životní prostředí. Jejich výroba je spojena s velkou spotřebou energie, vody a také se znečištěním, které vzniká při používání chemických postřiků při pěstování plodin, při barvení látek atd. K tomu připočítejme uhlíkovou stopu dopravy těchto výrobků – často z druhého konce planety.  Při praní oblečení ze syntetických materiálů se do vody uvolňují mikroplasty. Negativní jsou i dopady jejich likvidace, když už je nepotřebujeme. Neměli bychom však zapomínat ani na etické aspekty oděvní výroby v chudých rozvojových zemích.

Ale dost špatných zpráv. Máme i dobrou zprávu! Každý z nás může svým životním stylem a správným nastavením hodnot přispět tím, že NEBUDEME OBLEČENÍM PLÝTVAT.

A o tom je aktuální úkol. Prostřednictvím hravých aktivit se stanete součástí pátrání po stopách Plýtváka šatního, kdy s žáky a studenty pojmenujete nesprávné návyky a seznámíte se s jednoduchými způsoby, jak si oblečení pořizovat a využívat udržitelným způsobem.

Vedle toho, že se žáci dozví zajímavé informace, budou si moci vyzkoušet SWAP, módní přehlídku, vyrobit si nákupní tašku ze starého trička. Můžete také udělat sbírku použitého šatstva (pozn. po skončení úkolu vám náš partner Diakonie Broumov zajistí jeho svoz).

Vítané také bude, když starší žáci a studenti téma zpracují do podoby prezentace, videa, podcastu nebo článku, který využijete na školním webu či v časopise. Aktivit jsme vám záměrně navrhli pestré spektrum – nemusíte se pouštět do všech, záleží na vašich časových a dalších možnostech.

Nezapomínáme ani na děti v mateřských školách. Věříme, že i pro ně jsme navrhli aktivity, které je budou bavit a něco nového se při jejich plnění dozví. Zapojili jsme také kočičku a pejska z pohádky od Josefa Čapka, kteří nám připomenou, jak se spravují roztržené kalhoty.

Abychom vám téma a úkol snáze přiblížili, připravili jsme k němu instruktážní video – k dispozici je zde.

Současně připomínáme, že další aktivity k tématu najdete v metodice EKOABECEDA – Umíme žít bez odpadu?, kde jsou připraveny lekce pro všechny 4 věkové kategorie.

Přejeme vám, abyste si s žáky a studenty úkol užili a přinesl vám nové myšlenky, náměty a inspiraci nejen do výuky, ale i do života.

Váš tým Recyklohraní

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.