Novinky a aktuality

Ve školách hledali Elektrosaura, zapojilo se 333 škol a v nich 7 903 žáků či studentů

V lednu a únoru plnily školy zapojené do programu Recyklohraní osvětový úkol Najdi Elektrosaura. Týkal se využívání, třídění a recyklace starého elektra.

Připomněli jsme, že vysloužilý elektrospotřebič nemusí nikde překážet a už vůbec to není nepotřebný odpad. Naopak – pokud ho předáme k recyklaci, poslouží nám jako zdroj cenných surovin. A čím dříve tak uděláme, tím lépe. Aby úkol děti bavil, příběh byl „zabalen“ do hledání Elektrosaura.

Děti měly za úkol doma vyhledat a vyfotit nejstarší elektrospotřebič. Ve třídě pak vybrat ten úplně nejstarší, který se stal třídním Elektrosaurem. Hledání Elektrosaura bylo však jen jednou z aktivit úkolu – v dalších jsme dětem připomněli, proč je důležité třídit a recyklovat elektro a jak na to.

V zadáních pro jednotlivé věkové kategorie bylo pestré spektrum aktivit, do kterých se ve školách s dětmi mohli pustit – k dispozici měli pracovní list, hrací karty a rovněž si mohli s dětmi kreslit, jak si představují Elektrosaura.

Líbilo se nám, jak nápaditě se v mnohých školách do plnění úkolu pustili. Někde si například ze starých Elektrosaurů udělali výstavku, včetně popisků o účelu využití a roku výroby spotřebiče. Jinde navštívili sběrný dvůr, aby viděli, co se s vysloužilým elektrem děje poté, co je odevzdáme na recyklaci. V dokumentaci ze škol jsme našli také plno skvělých obrázků Elektrosaurů. Děkujeme rovněž žákům a studentům, kteří vyplnili dotazník, který byl doplňkovou aktivitou.

Do plnění úkolu se zapojilo 333 škol, od kterých přišlo 422 dokumentací ke splněnému zadání, z toho 80 plnilo zadání pro MŠ, dalších 210 pro 1. stupeň ZŠ, 116 pro 2. stupeň ZŠ a 16 škol plnilo zadání pro SŠ. Celkem se zapojilo 7 903 žáků či studentů.

Nad plněním úkolu strávili žáci a studenti dohromady minimálně 536 hodin - pravděpodobně však více, protože 48 škol uvedlo, že plnění úkolu věnovaly více než 120 minut. Do celkové statistiky je však u nich započítána jen hodnota 120 minut. Ze statistik dále vyplývá, že 26 škol věnovalo úkolu 30 minut, 101 škol pak 45 minut, 78 škol 60 minut, 130 škol 90 minut, 39 škol 120 minut a jak již bylo zmíněno 48 škol se úkolem zabývalo déle než 120 minut. Z toho je patrné, že úkol nabídl různé možnosti, jak ho školy mohly plnit, a některé mu věnovaly i delší časovou dotaci.

Celé vyhodnocení, včetně fotodokumentace z několika škol najdete zde.

 

NPZP_povinná publicita_banner A4_cmyk

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.