Novinky a aktuality

Díky školám bylo 53 tun drobných elektrospotřebičů předáno na recyklaci

Během podzimní sběrové kampaně školy zapojené do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět odevzdaly více než 53 tun vysloužilých drobných elektrospotřebičů. 

Zapojilo se celkem 486 škol, které si od poloviny září do 20. října 2022 objednaly svozy vybraného elektra.

Vedlo toho bylo ze škol svezeno dalších 29 tun velkého elektra z majetků škol (zejména velké spotřebiče, televize, výpočetní technika a chlazení). Dle regulí projektu se však body do celoroční hry Recyklohraní připisují jen za malé elektro.

Organizátor kampaně a dlouhodobý sběrový partner Recyklohraní, kolektivní systém Elektrowin, již elektrospotřebiče ze škol svezl a zajistil jejich ekologickou recyklaci. A my moc děkujeme za všechnu tu aktivní práci ve školách – žákům a studentům, že se zapojili, a pedagogům, případně dalším pracovníkům škol, za koordinaci a propagaci sběru ve školách. Jste skvělí! Bez vás by to nešlo.

Odevzdáním použitých elektrospotřebičů chráníme životní prostředí. Zásluhou recyklace z nich znovu dokážeme využít velké procento materiálů, z kterých byly vyrobeny. Opětovné využití materiálů se pohybuje podle typu elektrozařízení až do 80 %. Po odborném zpracování elektrospotřebičů na recyklačních linkách získané suroviny nahradí materiály, které by bylo jinak nutné těžit přímo ze Země. Výroba nových elektro pomocníků nebo baterií je pak mnohem efektivnější a výrazně šetrnější k životnímu prostředí.

Díky sběrovým kampaním žáci a studenti získávají osobní zkušenost s tříděním odpadu. Velkou pozornost však Recyklohraní věnuje také osvětě – aby děti pochopily, proč je důležité třídit a recyklovat elektro a baterie, jak tím chráníme naše životní prostředí nebo jaké nové produkty můžeme vyrobit ze surovin získaných recyklací.

Osvětě pro třídění a recyklaci elektrospotřebičů bude věnován první úkol nadcházejícího kalendářního roku. Má název Najdi Elektrosaura a zadání k němu zveřejníme nejpozději začátkem ledna 2023.

A na závěr ještě připomínáme, že od února 2023 (tedy od začátku druhého pololetí) s naším sběrovým partnerem, kolektivním systémem ECOBAT, obnovujeme svozy baterií ze škol.

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.