Novinky a aktuality

Při plnění úkolu Velká kompostová výzva si žáci a studenti vyzkoušeli vyrobit kompost

Děti mohly připravit jakýkoliv materiál, kterým odprezentovaly výhody kompostování. V mnohých třídách si dle našeho námětu také vyzkoušeli malý kompost vyrobit – třeba v nádobě ze školní jídelny. Někde šli ještě dál a založili si vlastní školní kompost.

Každý z nás vyprodukuje velké množství bioodpadu. Podle mnohých pozorování jsou popelnice, jejichž obsah je vyvážen na skládky komunálního odpadu, ze čtvrtiny naplněny biologicky rozložitelnou hmotou, jako je například posekaná tráva, spadané listí a dále bioodpadem z domácností, mezi který patří nejrůznější slupky od ovoce a zeleniny, zbytky jídel, kávová sedlina atp. Cílem úkolu bylo připomenout žákům a studentům, že to není správně! Zbytečně zaplňujeme skládky, které jsou už tak přeplněné, a zároveň podporujeme tvorbu skleníkových plynů, které se z tlejícího bioodpadu na skládkách uvolňují.

Aby se pedagogům, žákům a studentům o tématu lépe přemýšlelo a zadání snáze plnilo, připravili jsme k úkolu dvě instruktážní videa – k dispozici 1. díl zde a 2. díl zde

A jak to dopadlo?

  • Do plnění úkolu se zapojilo 214 škol, od kterých přišlo 273 dokumentací ke splněnému zadání, z toho 125 plnilo zadání pro MŠ, dalších 78 pro 1. stupeň ZŠ, 58 pro 2. stupeň ZŠ a 12 škol plnilo zadání pro SŠ.
  • Celkem se zapojilo 5 283 žáků či studentů.
  • Nad plněním úkolu strávili žáci a studenti dohromady minimálně 382 hodin - pravděpodobně však více, protože 47 škol uvedlo, že plnění úkolu věnovaly více než 120 minut. Do celkové statistiky je však u nich započítána jen hodnota 120 minut.
  • Ze statistik dále vyplývá, že 22 škol věnovalo úkolu 30 minut, 39 škol pak 45 minut, 42 škol 60 minut, 81 škol 90 minut, 42 škol 120 minut a jak již bylo zmíněno 47 škol se úkolem zabývalo déle než 120 minut. Z toho je patrné, že úkol nabídl různé možnosti, jak ho školy mohly plnit, a některé mu věnovaly i delší časovou dotaci.

Úkol Velká kompostová výzva byl součástí projektu Myslíme jinak! Neplýtváme a omezujeme tvorbu odpadů, který je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí (NPŽP – 1/2021_6.1.A projekt č. 1210100048).

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.