Novinky a aktuality

Recyklohraní zahájilo spolupráci s Pedagogickou fakultou JCU a startuje projekt

S cílem podpořit vzdělávání pedagogů v tématech udržitelná spotřeba, PVO a oběhové hospodářství zahajuje Recyklohraní nový projekt Ekoučitel pro vzdělávání pedagogů. Navázalo také polupráci s Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity, aby mohlo oslovit už studenty, tedy budoucí učitele.

Klíčovými aktivitami projektu jsou semináře, webináře a výjezdní konference pro pedagogy, kteří se ve školách zaměřují na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu. „Přednášejícími na plánovaných akcích budou zejména odborníci z praxe a z akademické sféry. Naším cílem je především přinášet konkrétní tipy a doporučení, které mohou využít přímo ve školách a ve výuce,“ dodává Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní.

K tématům udržitelná spotřeba, předcházení vzniku odpadů a oběhové hospodářství vytvoří Recyklohraní novou výukovou metodickou příručku. Veškeré materiály budou připraveny tak, aby byly využitelné, jak pro prezenční, tak pro online výuku. Budou kombinovat vzdělávání v učebnách s učením venku v přírodě. Velká pozornost je věnována i místně zakotvenému učení a posilování kritického myšlení. Vedle metodické podpory projekt zároveň nabízí prostor pro sdílení zkušeností mezi pedagogy.

Spolupráce s Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity

V rámci spolupráce s Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity se uskuteční semináře pro studenty fakulty. Recyklohraní nabídne také témata a odbornou podporu pro bakalářské práce. Studenti se budou moci rovněž zapojit do praxí v rámci školního vzdělávacího programu organizovaného Recyklohraním.

Projekt má podporu Státního fondu životního prostředí

Projekt Ekoučitel pro vzdělávání pedagogů je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Probíhá od ledna 2022 do prosince 2024. Jeho součástí je také vytvoření a adaptace dlouhodobých evaluačních mechanismů, dále spolupráce s městy, obcemi i odbornou veřejností. Projekt pomůže etablovat vzdělávání v tématech udržitelná spotřeba, předcházení vzniku odpadů a oběhové hospodářství na školách.

Recyklohraní oslovuje přes 3 800 škol

Aktuálně je v programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět registrováno přes 3 800 škol. Pedagogům mateřských, základních a středních škol poskytuje metodickou podporu, výukové scénáře, videa, infografiky a další výukové materiály, připravuje osvětové úkoly pro žáky a studenty, organizuje vzdělávací akce a sběrové kampaně. Na počátku své existence v roce 2008 byly jeho hlavními tématy třídění a recyklace elektra a baterií. Postupně však Recyklohraní svůj záběr rozšiřovalo o předcházení vzniku odpadů, odpovědnou spotřebu, cirkulární ekonomiku a šetrnou spotřebu vody. A právě v těchto tématech chce nyní i díky podpoře SFŽP prohlubovat své angažmá.

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.