Novinky a aktuality

Posouváme termín pro odevzdání osvětového úkolu Spočítej si vodní stopu

Aktuálně se můžete zapojit do plnění nového úkolu s názvem Spočítej si vodní stopu aneb Krtek vám napoví. Vzhledem k epidemiologické situaci, kdy ve školách máte zřejmě většinou plné hlavy řešení komplikací spojených s covidem, jsme se rozhodli termín pro odevzdání prodloužit až do konce prosince 2021.

Původní termín byl do konce listopadu. Zadání pro všechny věkové kategorie (MŠ, 1. st. ZŠ, 2. st. ZŠ a SŠ) najdete na našem webu zde. Vedle toho jsme pro vás připravili krátké instruktážní video. Ke stažení je na kanálu Recyklohraní na YouTube.cz (zde). Je dlouhé 2 minuty a hezky se dá využít také ve výuce. Snadno ho také nasdílíte žákům či studentům, kteří se vzdělávají distančně. Na našem webu jsou k úkolu samostatně ke stažení pracovní listy ve Wordu (zde), které dětem můžete také zaslat, nebo pokud jste ve škole, přímo vytisknout. Jsou vhodné především pro žáky 2. st. ZŠ a studenty SŠ. 

Budeme moc rádi, když se do plnění úkolu pustíte. Myslíme si, že vaše žáky a studenty praktické, a pro mnohé překvapivé, informace obohatí, a že je plnění úkolu bude bavit. Snažíme se jim přiblížit, co je to vodní stopa a kolik vody spotřebujeme například na výrobu litru mléka, kilogramu masa, na nové džíny anebo na mobilní telefon. Ukazujeme zároveň základní principy šetrné spotřeby, které vedou ke snižování vodní stopy. Abyste mohli pracovat i s malými dětmi, využili jsme pohádku Jak krtek ke kalhotkám přišel. Autoři Eduard Petiška a Zdeněk Miler už v roce 1957 dokázali v tomto příběhu krásně popsat, že než si krteček oblékne vysněné kalhotky, musí toho hodně udělat a voda v tom hraje důležitou roli. Starší žáci a studenti zase využijí matematiku a své komunikační dovednosti. Ale o tom více v zadání. 

Spoluvyhlašovatelem úkolu jsou vodárenské společnosti ze skupiny Veolia. Za splnění úkolu získáte body, které vám budou započítány do celoroční hry. Školy, které se k 15. 5. 2022 v žebříčku celoroční hře umístí na 1. až 400. místě, získají odměnu. Více informací je zde

A na závěr ještě dodáme, že od začátku prosince do konce ledna (2022) si připomeneme úkol Lovci a sběrači aneb Mamutí dopad mobilních telefonů na životní prostředí. 

Upozorňujeme také, že sběrová kampaň Starý mobil pro Remobil se skuteční se od 15. 12. 2021 do 31. 1. 2022 Tak jako v minulém roce, dvě ve sběru nejúspěšnější školy získají výlet do science centra, a všechny školy, které se zapojí, samozřejmě i body do celoroční hry. Podrobné podmínky již brzy zveřejníme. Pokud tedy plánujete objednávat svozy mobilů, určitě se vám vyplatí ještě několik týdnů počkat :-). 

Přejeme vám, pokud možno, klidné dny.

Váš tým Recyklohraní

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.