Novinky a aktuality

Můžete se pustit do plnění nového úkolu - Spočítej si vodní stopu aneb Krtek vám napoví

V novém úkolu se věnujeme vodní stopě. Hned na začátku vás chceme ubezpečit, že ač se téma může jevit složitější, nemusíte se bát. Navíc jsme vám zadání připravili nejen v textové podobě, ale i ve formě krátkého instruktážního videa. 

 

Věříme, že jsme našli cestu, jak téma vodní stopy přiblížit i dětem z mateřských škol anebo nižších ročníků ZŠ. V zadáních pro 2. stupeň ZŠ a střední školy však půjdeme hlouběji do problematiky, aby se ani starší děti nenudily a něco nového se dozvěděly. Určitě si na začátku pusťe s dětmi naše dvouminutové instruktážní video, které vám napoví, jak na to. Ke stažení je na kanálu Recyklohraní na YouTube.cz

O co tedy jde? V průměru každý Čech za den spotřebuje zhruba 90 litrů pitné vody – nejčastěji na pití, mytí, splachování, vaření nebo praní. Jenže to zdaleka není všechna voda, kterou využíváme. Existuje ještě takzvaná virtuální voda neboli vodní stopa. Jde o vodu, která musela být spotřebována na produkci potravin, produktů nebo služeb, které využíváme. Možná vás překvapí, že této virtuální vody denně průměrný Čech spotřebuje 4 500 litrů. To je opravdu hodně! Nemyslíte?

Prostřednictvím úkolu chceme žákům a studentům přiblížit, kolik vody spotřebujeme na výrobu třeba litru mléka, kilogramu masa, na nové džíny anebo na mobilní telefon. Ukážeme zároveň základní principy šetrné spotřeby, které vedou ke snižování vodní stopy. Zjistíte také, proč je lepší jíst česká jablka než celoročně dovážet banány z druhého konce světa.

Abychom mohli pracovat i s malými dětmi, využili jsme pohádku Jak krtek ke kalhotkám přišel. Autoři Eduard Petiška a Zdeněk Miler už v roce 1957 dokázali v tomto příběhu krásně popsat, že než si krteček oblékne vysněné kalhotky, musí toho hodně udělat a voda v tom hraje důležitou roli. Starší žáci a studenti zase vedle kreativity zapojí matematiku a komunikaci. Ale o tom více v zadání, které najdete, jako vždy na našem webu na https://recyklohrani.cz/cs/tasks/. Dokumentaci ke splněnému úkolu nám můžete prostřednoctvím webu zasílat až do konce listopadu. 

Spoluvyhlašovatelem úkolu jsou vodárenské společnosti ze skupiny Veolia. Za splnění úkolu získáte body, které vám budou započítány do celoroční hry. Školy, které se k 15. 5. 2022 v žebříčku celoroční hře umístí na 1. až 400. místě, získají odměnu. Více informací najdete zde.

Nyní vám už jen popřejeme zvídavého a kreativního ducha, a věříme, že vás bude plnění úkolu bavit. 

Váš tým Recyklohraní

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.