Novinky a aktuality

V novém školním roce vám Recyklohraní nabídne 5 zajímavých osvětových úkolů

V průběhu školního roku 2021/2022 se ve školách budete moci zapojit do plnění minimálně 5 osvětových úkolů. Můžete se těšit na pestrou nabídku témat od recyklace baterií, elektra a mobilů přes šetrnou spotřebu vody až po kompostování.

Už nyní je na webu Recyklohraní v Přehledu úkolů zveřejněno zadání pro plnění úkolu Recyklovaná šipkovaná. Ve školách můžete využít teplých dnů babího léta a začínajícího podzimu a s dětmi vyrazit ven a plnit přitom tento úkol, který kombinuje tradiční dětskou hru s otázkami zaměřenými na třídění a recyklaci elektra a baterií a předcházení vzniku odpadů. Úkol jsme vyhlásili již ke konci minulého školního roku a plnit ho můžete až do 15.10.2021.

Od poloviny října do konce listopadu navážeme úkolem zaměřeným na šetrnou spotřebu vody. Nazvali jsme ho Spočítej si vodní stopu! a jeho prostřednictvím přiblížíme žákům a studentům, kolik vody je potřeba na vyprodukování potravin, výrobu nejrůznějšího zboží a produktů a zajištění služeb. Myslíme si, že budou hodně překvapeni, jak velké množství vody každý z nás takto denně spotřebujeme.

Od začátku prosince do konce ledna (2022) si připomeneme úkol Lovci a sběrači aneb Mamutí dopad mobilních telefonů na životní prostředí.

Únor a březen 2022 budou patřit tématu třídění a recyklace baterií a elektrospotřebičů. V úkolu s názvem Baterie do koše nepatří! si osvěžíme, proč jsou tak důležité třídění a recyklace baterií. Zároveň si také zopakujeme, jaké problémy by způsobily baterie, pokud by se rozkládaly na skládce nebo, ještě hůře, ve volné přírodě.

Poslední úkol školního roku zaměříme na nové téma, kterým bude kompostování. Těšit se na něj můžete od začátku dubna do poloviny května.

Kalendář aktivit a akcí, které pro vás v Recyklohraní chystáme, včetně plánu úkolů, najdete zde. Jsou zde rovněž termíny sběrových kampaní, výjezdních lektorských programů a dalších aktivit a projektů. Kalendář budeme průběžně aktualizovat.

A malé, a věříme, že i milé, překvapení na závěr – v nadcházejícím školním roce se volně vracíme k motivačnímu systému, kdy školy budou za plnění úkolů, sběr a další aktivity získávat body. Počet získaných bodů se promítne do žebříčku škol, který bude součástí naší nové celoroční hry. Celkem 400 nejaktivnějších škol začátkem června odměníme. Nejde tedy o obnovení původního katalogu odměn, ale o nový motivační systém s novými pravidly. 

Věříme, že nabízené úkoly doplní vzdělávací plány pro tento školní rok. Především však přejeme, aby žáky a studenty plnění úkolů bavilo a něco zajímavého se naučili.

Váš tým Recyklohraní

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.