Novinky a aktuality

Nové energetické štítky na elektrospotřebičích už od března 2021

Zvažujete při nákupu nového spotřebiče jeho ENERGETICKOU TŘÍDU? Stojí to za to. Jak s ohledem na životní prostředí, tak i na naši peněženku.

Energetický štítek se používá v EU u produktů již déle než 25 let.  Pomáhá spotřebitelům s vyhledáváním a výběrem energeticky úsporných spotřebičů. Energetický štítek vlastně urychlil vývoj úsporných spotřebičů, protože usnadnil orientaci kupujících a tím rostla poptávka po výrobcích s nižší spotřebou energie a tedy i nižšími náklady na energii. 

Evropská unie štítek revidovala a optimalizovala tak, aby byl jednodušší a přehlednější, vyhovoval lépe potřebám uživatelů. Nový štítek, který bude od 1. 3. 2021 používán v kamenných prodejnách i online obchodech, bude uvádět pouze třídy A až G. Postupně tedy zmizí přidávání znamének +, jak tomu bylo dosud (například A+++). Úrovně jednotlivých tříd budou pravidelně aktualizovány. Období od 1. března do 18. března pak budou mít obchodníci na to, aby zcela nahradili stávající štítky těmi novými. Vedle elektrospotřebičů budou nové štítky od září platit i pro světelné zdroje. Některé skupiny elektrických spotřebičů se platnosti nových štítků dočkají až v příštích letech, mezitím pro ně budou nadále platit ty stávající. Především jde o bubnové sušičky, trouby, kotle a klimatizace. 

JAKÉ JSOU HLAVNÍ VÝHODY PŘI NÁKUPU EFEKTIVNĚJŠÍHO PRODUKTU? Pokud si vyberete spotřebič v nejlepší dostupné energetické třídě, můžete dosáhnout podstatných úspor. Podle průzkumů ovlivňují 79 procent Evropanů při výběru domácích spotřebičů, v Česku je to až 84 procent. Nemáme pochyb o tom, že ve školách zapojených do programu Recyklohraní při nákupu nových spotřebičů dáváte přednost těm, které jsou v ekologicky šetrnější energetické třídě. Za pozornost určitě stojí i fakt, že prodejci elektrospotřebičů již dnes často ve svých e-shopech uvádí u technické specifikace produktů také odhadované náklady na spotřebu energie za rok, pět a deset let.

Budeme rádi, když budete sledovat, jak se nové značení promítne do běžné praxe při nákupu elektrospotřebičů. 

Více informací naleznete na:

Vybrané elektrospotřebiče budou mít od března 2021 nové energetické štítky

https://www.label2020.cz/spotrebitele/

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.