Novinky a aktuality

První letošní úkol přinese nové téma voda a odměny za nejzdařilejší práce

S novým školním rokem zařazujeme do tematického záběru Recyklohraní nové téma, kterým je šetrná spotřeba vody. Je to pro nás velká výzva – chceme se věnovat tomu, jak k ochraně vody může přispět každý z nás, včetně školáčků od mateřinek přes základky až po studenty středních škol. Prodlouženo do konce listopadu.

Jde nám o to, aby vás plnění našich úkolů bavilo, a snažíme se také, abychom ty aktivní z vás dokázali tu a tam motivovat konkrétnější odměnou, což se v případě prvního „vodního“ úkolu stane :-). 

Ale zpátky k úkolu. Znáte to, každá stavba má mít pevné základy. Letošní první úkol, který má název Velké pátrání aneb Na stopě vody v naší sklenici, proto zasvětíme poznání základních principů, co vše se musí stát, než si vodu napustíme z kohoutku do sklenice a začneme si vychutnávat osvěžující doušky.

Nebyli bychom však Recyklohraní, kdybychom vás nevyzvali k zapojení tvořivosti, bádání i týmové spolupráce :-). Úkolem dětí a studentů bude zapátrat, jak se dostane pitná voda až do sklenice – tedy jak se postupně upravuje, než si ji můžete napustit z kohoutku. Důležitá je i cesta zpět do přírody – tedy zajímejte se, jak se na cestě od vás opět čistí a kam se vypouští.

Vyzýváme vás, abyste ve školách vytvořili schéma koloběhu vody ve vodárenství. Aby žáci a studenti popsali, co se v jednotlivých fázích děje a proč. Výsledkem by měla být názorná pomůcka využitelná ve vyučování, která může být zachycena na papíře nebo ve formě prostorového modelu. Zohledňujte reálná místa ve svém regionu, včetně jména a polohy vodního zdroje, čistírny odpadních vod atp. Přesné zadání najdete na webu v sekci úkoly.

Není třeba se obávat náročnosti zadání. Pro žáky nižších tříd a pro mateřské školy jsme zadání úkolu zjednodušili, aby odpovídalo možnostem a znalostem žáků.

Mezi školami, které prostřednictvím webu zašlou dokumentaci o splnění úkolu Velké pátrání aneb Na stopě vody ve vaší sklenici, vybere odborná porota v každé kategorii 5 škol, jejichž vypracované zadání bude považovat za nejzdařilejší. Těchto 20 škol (5x MŠ, 5x 1. st. ZŠ, 5x 2. st. ZŠ a 5x SŠ) obdrží od vodárenských společnosti skupiny VEOLIA diplom a odměnu. Půjde o výběr knih ze série H20, encyklopedií a dalších tematických materiálů. Odměna bude odpovídat věku dětí. Nejúspěšnější škola v každé kategorii obdrží navíc volný vstup pro celou třídu do Vodního domu (Hulice) spojenou s výukovým programem, případně jiný podobný tematický program v lokalitě, která bude pro školu dostupnější.

Se spoluvyhlašovatelem úkolu, vodárenskými společnostmi ze skupiny VEOLIA, se moc těšíme na výsledky snažení vašich žáků a studentů.

Váš tým Recyklohraní

 

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.