Novinky a aktuality

Není toner jako toner – vybírejte ty, které se dají recyklovat

Ve sběrných nádobách ve školách se stále častěji objevují takzvané „kompatibilní“ tonery, které když doslouží, nedají se ani repasovat (tedy znovunaplnit), a bohužel většinou ani recyklovat. Představují zátěž pro přírodu. Prosíme věnujte pozornost následujícím řádkům, v kterých přinášíme více informací.

V Recyklohraní jsme rádi za každou použitou baterku, elektrospotřebič či toner, které díky zapojeným školám neskončí v popelnici či na skládce, ale přes sběrná místa ve školách putují k recyklaci. V případě tonerů se však stále častěji setkáváme s problémem, který musíme řešit.

Jde o takzvané „kompatibilní“ tonery, které se ve zvýšené míře objevují ve sběrných nádobách ve školách. V čem je problém? Laicky řečeno – kompatibilní toner je jen NA JEDNO POUŽITÍ. Když doslouží, nedá se ani repasovat (tedy znovunaplnit a znovu použít), a bohužel většinou ani recyklovat – tedy materiálově využít. A tak za nemalých nákladů končí ve spalovně v rámci ekologické likvidace. Je to rozhodně lepší, než odložení na skládku, ALE …. Příčinou je nejasný původ kompatibilních tonerů – často jsou „odněkud“ z Číny. S tím souvisí nejasné složení a často též zdravotní závadnost. Nezávislé testy v mnoha případech u kompatibilních tonerů potvrdily zvýšenou míru toxických a rakovinotvorných látek (viz zdroje* na konci tohoto textu).

Samozřejmě chápeme, že finanční náročnost hraje roli a každá ušetřená koruna se ve škole hodí. Z praktického hlediska je však důležité zmínit i to, že kvalita kompatibilních tonerů bývá nižší – kvalita tisku je horší, poruchovost je vyšší, hrozí i poškození tiskárny. PŘEDEVŠÍM však – a zde věříme, že si budeme rozumět – je důležité hledět na EKOLOGICKOU stránku věci. Použité nekvalitní kompatibilní tonery představují velmi problematický, nezpracovatelný a nerecyklovatelný odpad. Tedy zátěž na přírodu. A to opravdu nechceme!

Jak poznáte kompatibilní toner od originálního nebo repasovaného toneru?

  • První, co by mělo upoutat vaši pozornost je nezvykle nízká cena. Bohužel v dnešní době najdete problematické kompatibilní tonery i v nabídce zavedených prodejen či e-shopů (i jim přináší zajímavý finanční profit, a proto zůstávají v jejich nabídce).
  • Originální tonery jsou tonery, které vyrábí přímo výrobce tiskárny. Tyto tonery nabízejí bezkonkurenční kvalitu tisku. A výrobci originálních tonerů mají vlastní recyklační programy – existuje zde jistota, že se o ně postarají, když doslouží.
  • Renovovaný (repasovaný) toner je, zjednodušeně řečeno, znovu naplněný originální toner. Nabízí srovnatelnou životnost i kvalitu tisku, jako tonery originální – předpokladem je, že si vyberete renovovaný toner od prověřeného výrobce, který používá kvalitní tonerový prášek i komponenty a má s renovací zkušenosti. 

Znamená to tedy, že všechny kompatibilní tonery jsou špatné? Stoprocentně platí, že se vyplatí investovat do originálních nebo repasovaných tonerů. Pokud je pro vás však finanční stránka věci natolik důležitá, volte aspoň kompatibilní tonery od prověřených výrobců. I ty jsou na jedno použití, ale je možné je recyklovat, tedy materiálově využít. Riziko poškození tiskárny by zde nemělo hrozit.

Jsme rádi, že mezi partnery Recyklohraní je i společnost Cart4Future, která se zabývá sběrem, přípravou pro opětovné naplnění a ekologickou recyklací použitých inkoustových cartridgí a laserových tonerů z tiskáren. Dále dokáže nabídnout kvalitní repasované náplně, které mají vysokou kvalitu tisku. A pokud se přeci jen rozhodnete pro kompatibilní náplně, máte jistotu, že u Cart4Future, zakoupíte takové, které budou recyklovány, jsou od prověřeného evropského výrobce a bezproblémové.

Dovolíme si tlumočit nabídku Cart4Future, která školám zapojeným do programu Recyklohraní poskytne repasované a kompatibilní náplně se slevou 20 procent. Při větším objemu nebo častější objednávce pro vaši školu připraví Cart4Future individuální nabídku.

Všichni společně snažíme upřímně dělat maximum pro ochranu životního prostředí. I proto považujeme za důležité vás o tomto důležitém aspektu, který se týká tonerů a má vliv na životní prostředí, informovat.

                                   

------------------------

*) Vybrané zdroje k problematice zdravotní závadnosti:

https://www.cart4future.cz/ 

https://www.idnes.cz/technet/technika/decabde-pbde-levny-levne-toner-laserova-tiskarna-styren-jed.A190430_122909_tec_technika_kuz

https://www.premocz.eu/rizika-neoriginalnich-toneru-z-ciny

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.