Novinky a aktuality

Můžete se pustit do plnění nového úkolu Po stopách Plýtváka potravinového

Na našem webu mezi aktuálnímu úkoly najdete nový úkol zaměřený na odpovědnou spotřebu potravin, podporu místních ekologicky hospodařících farem a lokálních produktů.

Na plnění úkolu máte čas do konce června. Za zaslanou dokumentaci získáte 250 bodů. Těm z vás, kteří se aktivně zapojujete do letošní Celoroční hry s Recyklohraním a chcete ještě posílit svoje školní bodová konta, připomínáme, že pokud nám dokumentaci prokazující splnění tohoto úkolu do vložíte systému do 10. května 2024, tyto body vám budou ještě započítány do letošní hry. Pokud to nestihnete, nic se neděje. Body vám připíšeme do Celoroční hry školního roku 2024/2025.

V zadání úkolu pojmenováváme, jaké jsou správné vzory chování pro nakupování, stravování a minimalizaci tvorby odpadů z potravin. Přinášíme také podněty, jak nebýt Plýtvákem potravinovým. Pro snazší zařazení do výuky jsme pro vás připravili také tematické instruktážní video – najdete ho zde. Samotné zadání najdete zde.

Pro zapojení tématu do výuky jsme připravili pestré spektrum aktivit, tak například:

  • Děti v mateřských školách si mohou zahrát hru na farmu, seznámit se s příběhem jahody, vyplňovat a vybarvovat pracovní listy.
  • Pro žáky a studenty jsme připravili aktivity zaměřené na tvorbu prezentací, reportáží či komiksů, mohou pracovat se skládačkou trimino, využít umělou inteligenci při vymýšlení receptů na zpracování zbytků, sestavit si jídelníček s nízkou uhlíkovou stopou nebo zapátrat, jaké jsou oblíbené potraviny v jednotlivých koutech světa.

Největší radost nám uděláte, když s žáky nebo studenty vyrazíte na exkurzi do ekologicky hospodařící farmy. Protože jak už říkal Jan Amos Komenský, „Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá: Zkoumejte vše a přesvědčujte se o všem sami!“. A na farmě děti na vlastní oči uvidí, jak pěstování plodin a výroba živočišných produktů probíhá, a proč je dobré podporovat lokální farmáře.

Přejeme vám, abyste si s žáky a studenty úkol užili a přinesl vám nové myšlenky, náměty a inspiraci nejen do výuky, ale i do života.

Váš tým Recyklohraní

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu