Novinky a aktuality

V novém úkolu se věnujeme výrobě, spotřebě a recyklaci plastových obalů. Pustit se do něj můžete klidně hned

Máme novou metodiku Ekoabeceda aneb Malý průvodce světem plastových obalů a první sadu výukových scénářů. Scénáře obsahují pestré spektrum aktivit a za práci nimi vám na vaše školní bodové konto připíšeme 250 bodů do Celoroční hry.

Při plnění aktivit se seznámíte s tím, k čemu jsou plastové obaly dobré, proč bychom s nimi neměli plýtvat a pokud to jen trochu jde, že bychom měli dát přednost opakovaně použitelným nebo dobře recyklovatelným obalům. Starší žáci a studenti se prostřednictvím úkolu seznámí také s tím, co nám říkají o dopadu výrobků na životní prostředí LCA studie, co jsou to mikroplasty a proč si dát pozor na greenwashing. Všichni bez rozdílu věku si připomenou, že není správné jen tak venku či v přírodě pohazovat odpadky, což platí nejen o plastech, ale také například o žvýkačkách, papírcích, plechovkách a tak podobně.

Zadání úkolu najdete na našem webu v sekci Aktuální úkoly zde. Na plnění úkolu máte čas do konce prosince 2023.

Prosíme vás tentokrát, abyste pozorně pročetli zadání úkolu, protože tento úkol bude trochu specifický v tom, jak a kde najdete potřebné podklady k zadání.

!!! V zadání úkolu pro jednotlivé věkové kategorie (stupně) nenajdete běžné zadání úkolu, ale jsou zde vložené scénáře výukových lekcí. Prosíme pracujte s nimi. Není nutné, abyste ze scénáře plnili všechny aktivity – vyberte si ty, které vám vyhovují. Čím více jich bude, tím budeme samozřejmě raději :-).

!!! Ve scénářích vás odkazujeme na přílohy – ty najdete na našem webu zde (na této webové stránce v její dolní části dle věkových kategoriích byste měli snadno dohledat potřebné přílohy ke scénářům – jsou číslované v souladu s tím, jak jsou uvedeny ve scénářích). Na webu najdete i samotnou metodiku Ekoabeceda aneb Malý průvodce světem plastových obalů. Doporučujeme, abyste si ji prostudovali – pomůže vám snáze zařadit toto důležité téma do výuky.

!!! A je zde ještě jedno další dílčí specifikum – u scénářů a zadání jste zvyklí na rozdělení dle věkových kategorií MŠ, ZŠ 1. st., ZŠ 2. st. a SŠ. U této nové metodiky byly připraveny scénáře a přílohy pro 4 věkové kategorie žáků (jen) základních škol: 1.-2. třída, 3.-5. třída, 6.-7. třída a 8.-9. třída. V tomto členění jsme vyšli vstříc partnerovi těchto metodik (iniciativě Replastuj). Prosíme však pedagogy z MŠ, aby s důvěrou sáhli po scénáři pro 1. a 2. ročník ZŠ. V nabídce je pestré spektrum aktivit a věříme, že si mezi nimi vyberete i pro vaše malé žáčky. Stejně tak prosíme pedagogy na středních školách, aby využili scénáře pro 8. a 9. ročník ZŠ. Věříme, že nebudete litovat a plnění úkolů vaše studenty bude bavit. Pedagogové ze základek si mohou vybrat podle věku dětí po jaké věkové kategorii sáhnou. Všechny scénáře a přílohy komplet pohromadě najdete zde.

Dokumentaci k plnění úkolu nám pak vkládejte, jako obvykle k řešení úkolu.

Za splnění úkolu (práci s výukovým scénářem) obdržíte 250 bodů na vaše konto u Recyklohraní do Celoroční hry.

Snad jsme vás nezahltili příliš velkým množstvím informacím. Věříme, že se v nich rychle zorientujete. Pokud by vám přeci jen něco nebylo srozumitelné, ozvěte se nám na naše kontakty. Rádi vám vše upřesníme a dovysvětlíme.

Jako vždy budeme moc rádi, pokud nám napíšete, jak se vám s úkolem pracovalo a zda vaše žáky obohatil o nové informace a náměty k přemýšlení.

Váš tým Recyklohraní

------

Aktuální a plánované aktivity v Recyklohraní:
Do 31. 12. 2023 můžete plnit aktuální úkol Práce s metodikou Ekoabeceda aneb Malý průvodce světem plastových obalů. Zadání najdete zde.
→ Srdečně vás zveme na webinář s lektorem Stepanem Vashkevichem s názvem So good, so wasteful: čas na změnu módního průmyslu je dnesUskuteční se v pondělí 13. listopadu 2023 od 15:30 hodin. Přihlásit se můžete prostřednictvím tohoto linku.
→ 22.11. se od 15:30 hodin se uskuteční webinář s názvem "Jak na SWAP ve škole" s lektorkami Lucií Poubovou a Terezou Holubovou z organizace SWAP Prague.
→ Poznamenejte si také termín sběrové kampaně Starý mobil pro Remobil se soutěží o výlet do science centra – uskuteční se od 15. 12. 2023 do konce ledna 2024. Bližší informace včas oznámíme.

 

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.