Novinky a aktuality

Nezapomeňte na letošní druhý úkol. Průvodci vám budou Dlouhý, Široký a Bystrozraký

Druhý osvětový úkol letošního školního roku má název Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Pozor však – na zasílání vypracovaných zadání už máte čas jen do konce ledna!

 

Hlavní roli má v našem úkolu červený kontejner na sběr vysloužilých elektrospotřebičů a baterií a na pomoc při jeho plnění jsme si přivzali známé pohádkové postavy Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého.

Pro starší žáky a studenty jsme úkol spojili s plněním badatelských listů, kde vedle ekologické nauky zapojí i matematiku. Menší děti se mohou těšit na kreslení a bádání v okolí školy. Kompletní zadání dle věkových skupin najdete zdeJestli jste ještě nezačali, máte nejvyšší čas. Ale ještě se to stihnout dá :-)

A o co jde? Spolu s panem Dlouhým by měli žáci a studenti měřit, jak daleko to mají k nejbližšímu červenému kontejneru. S panem Širokým určovat objem nádoby – ti starší spočítají, ti mladší odhadnou, její rozměry a objem, a také kolik si myslí, že se do ní vejde spotřebičů a baterií. Pan Bystrozraký, jak pohádka praví, vyniká ostrým zrakem. Proč by tedy nemohl vidět, co se nachází uvnitř červeného kontejneru? Je průvodcem při popisování, co patří či nepatří do sběrné nádoby.

Pokud vás pohádkové postavičky inspirovaly, můžete si vymyslet pohádkový příběh, který si společně s dětmi zahrajete. Starší žáci a studenti mohou připravit pohádku pro své mladší kamarády. Scénáře pro pohádkové příběhy s recyklační tematikou najdete například v metodické příručce EKOABECEDA aneb Umíme žít bez odpadů? – scénáře pro mateřské školy k tématu předcházení vzniku odpadu  http://www.recyklohrani.cz/cs/ekoabeceda/category/8. Budeme jen rádi, pokud je využijete, nebo se jimi inspirujete.

Přejeme si, aby vám náš „pohádkový“ úkol příjemně zpestřil zimní čas. Spolu s vyhlašovatelem úkolu, společností ASEKOL, budeme moc rádi, když se při jeho plnění dozvíte zase něco nového.

Kdyby Vás cokoliv zajímalo, jsme Vám k dispozici na našich kontaktech.

Mějte se krásně!

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.