Novinky a aktuality

Jak se nám společně daří v Recyklohraní a co nás čeká v novém školním roce?

Neuvěřitelné, jak ten čas letí. Vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět vstupuje už do 12. ročníku. Zajímá Vás, co se nám společně v minulém roce podařilo, a na co se můžeme těšit letos?

Dělá nám velkou radost, že zapojených škol přibývá. Aktuálně je v „rodině“ Recyklohraní již přes 3 720 škol z celé republiky. I díky tomu se zvyšuje množství elektrospotřebičů a baterií, které na recyklaci míří právě ze škol. Těší nás nárůst splněných osvětových úkolů, krásné a inspirativní práce a neméně to, jak si pedagogové mezi sebou sdílí zkušenosti a dobré příklady z ekologické výuky.

Rádi bychom Vám nyní skutečně upřímně poděkovali za vše, co pro Recyklohraní a pro své žáčky a studenty děláte. Bez Vás a Vašeho aktivního přístupu by to nešlo! 

A jakých výsledků se nám společně na školách podařilo dosáhnout?

K 30. červnu 2019 jsme evidovali již více než 3 720 registrovaných škol. Jen za uplynulý školní rok získaly registrované aktivní školy více než 2,52 milionu bodů, které měly možnost směnit v našem katalogu odměn. Více než 660 000 bodů jsme udělili za splnění osvětových úkolů v rámci projektu. K recyklaci nebo dalšímu využití jste odevzdali více než 20 055 ks použitých mobilních telefonů, přes 148 tun baterií, přes 241 tun vysloužilého drobného elektrozařízení a 3 630 ks prázdných tonerů a cartridgí vhodných k dalšímu využití.

Společnost INESAN zpracovala průzkum, který mapoval, jak se zvyšují znalosti a mění se názory žáků v základních školách, které ve výuce využívají naše materiály EKOABECEDA, ve srovnání s jejich vrstevníky. Zajímal nás rozdíl v jejich náhledu na prevenci vzniku odpadů. Častěji si například vybírají výrobky, které mají méně obalů (pozitivní efekt +24 %). Jsou také ochotni si půjčovat málo používané věci od sousedů či kamarádů, aby si zbytečně nemuseli kupovat vlastní (pozitivní efekt +12 %). Dále jsou ochotni si brát menší porce jídla, aby žádné nezbylo a zbytečně se jím neplýtvalo (+5 %), nakupovat nebalené potraviny (+5 %), dávají častěji opravit porouchané spotřebiče, které by dříve rovnou vyhodili (pozitivní efekt +4 %), jsou ochotni též kupovat si jiné výrobky, než na které jsou zvyklí, jen proto, že mají méně obalů (+4 %). Už za tak krátkou dobu (1,5 roku) přinesl průzkum jasný signál, že hravá a praktická environmentální výchova ve školách má smysl.

Připravili jsme pro Vás nové úkoly, kampaně a programy

Na webových stránkách www.recyklohrani.cz najdete přehled úkolů, kampaní, lektorských a jiných programů, které jsme pro Vás pedagogy v mateřských, základních a středních školách připravili, včetně důležitých termínů. Rámcový přehled uvádíme níže:

Pro zařazení do výuky:

  • 4 zajímavé osvětové úkoly (jejich znění připravujeme - k dispozici bude v prvním zářijovém týdnu)
  • 6 dílů výukového materiálu EKOABECEDA včetně dílu Umíme žít bez odpadů?“ Výukový materiál je zpracovaný pro 4 věkové kategorie od MŠ po SŠ

Průběžný sběr a sběrové kampaně:

  • Průběžný sběr baterií, drobných elektrospotřebičů a náplní do tiskáren
  • Podzimní sběrová kampaň se soutěží ve sběru baterií a drobného elektra (od 26. 8. do 15. 11. 2019)
  • Věnuj mobil a pojeď do ZOO – soutěž ve sběru mobilních telefonů (prosinec-leden)

Nabídka lektorských programů (konkrétní aktuální nabídku najdete včetně termínů zde):

  • Recyklace hrou (pro ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií)
  • Recyklace očima mladého vědce (pro ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií)
  • Hrátky s Asíkem a Batem (pro MŠ)
  • Odpolední seminář pro pedagogický sbor školy o předcházení vzniku odpadů

Přejeme Vám pohodový začátek školního roku a příjemné chvíle strávené výukou EVVO.

Máte-li zajímavé podněty či inspiraci pro výuku, které byste chtěli sdílet s ostatními pedagogy, budeme velmi rádi, pokud nám je zašlete.

Pokud byste si chtěli vytisknout plakátky a letáčky, které můžete využít při propagaci třídění, sběru a vzdělávání v prostorách Vaší školy, pak je v elektronické podobě najdete na www.recyklohrani.cz v části „Ke stažení“.  

Těšíme se na další spolupráci. A kdybyste měli jakékoliv dotazy, rádi Vám je zodpovíme na emailu: info@recyklohrani.cz nebo na telefonním čísle 739 280 887 (nejlépe v časech Po-Pá 7:30-10:30 a 13:00-14:00).

Váš tým Recyklohraní

Zpět

Spoluorganizátoři

   Partneři programu

COOKIES
Recyklohraní potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Přijmout vše
Souhlas můžete odmítnout zde.